Co by to bylo za podzim bez sezónního ovoce? Celý rok se těším, až zase na podzim budu moct jít na procházku a „ulovit“ nějaká jablíčka či hrušky. Ta ukradnutá ze stromu chutnají nejlépe! Každé ráno si dávám hned po vlažné vodě s citrónem 1 jablko. V anglicky mluvících zemích se ne nadarmo říká „One apple a day, takes doctor away“ (1 jablko denně a nemusíš k doktorovi). Hrušky také obsahují hodně různých vitamínů a minerálů.
Na tenhle recept jsem se inspirovala Janinou Cukrfree. Ten cukrfree jsem zkoušela, byl výborný, ale jelikož doma nejsem sama, musela jsem udělat trochu jinou verzi…
.
Ingredience
200 g pohankové mouky
50 g karobu
1 vejce
1 lžička skořice
2 lžíce změklého másla (cca 40 g) nebo 2 lžíce tahini/jiného oříškového másla
2 lžíce javorového sirupu
3 – 4 hrušky (podle velikosti)
1 velký Hollandia jogurt
1 balení tvarohu
2 vajíčka
vanilkový extrakt
lžička skořice
jestli jste velcí slaďoušci, tak ještě trochu javorového sirupu
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C. V míse smícháme pohankovou mouku s karobem a skořicí. Přidáme vejce a máslo, propracujeme.
Vzniklé těsto přendáme do vymazané koláčové formy o průměru 22 cm a pomocí rukou rovnoměrně rozprostřeme po dnu a stranách formy.
Hrušky nakrájíme na čtvrtiny. Nařízneme každou čtvrtku. Nakrájené čtvrtky hrušek přendáme do formy a posypeme skořicí. Poté formu vložíme do trouby a pečeme po dobu 10 minut.
Mezitím rozšleháme vajíčka, jogurt a tvaroh. Přidáme skořici a vanilkový extrakt. (Slaďoušci můžou ještě trochu javorového sirupu). Formu vyjmeme z trouby a směs vlijeme na korpus s hruškami.
Teplotu v troubě snížíme na 170°C, koláč do ní vložíme a pečeme 25 – 30 minut (doba se bude lišit podle typu trouby). Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Poté vložíme ještě na alespoň 30 minut do ledničky.
Dejte mi vědět, jak vám hruškový koláč chutnal.
Běhu a podzimu zdar!