Recepty

Skořicoví šneci s jablky

K podzimu neodmyslitelně patří pečení z jablek, hrušek, švestek i dýní s dvěma tunami skořice na povrchu. Ti, kteří mě znají, vědí, že u mě najdou jen „zdravé“ recepty, proto bych vás předem ráda varovala. Podle mě je toto ovoce (kromě dýně samozřejmě) dostatečně sladké, nežiji ale doma sama, proto hledám alternativy klasických sladidel. Ráda používám melasu (kvůli vysokému obsahu minerálních látek a chuti – hodí se do perníku) a med (děda je včelař). Někdy používám datle pro jejich strukturu, těsto je pak dobře lepivé a nemusím používat mléko ani vajíčka. V mých receptech nikdy nenajdete cukr. V nabíhacím období jsem někdy i dost „cukrfree“, což znamená, že jím minimálně sacharidy, pak ale peču jinak, dělám spíš „fudge“ nebo dorty z mandlové mouky… Nebojte teď jsem v závodním období.

Ingredience

2 hrnky jemných ovesných vloček (+ navíc, kdyby těsto moc lepilo) nebo ovesnou mouku

Celý prášek do pečiva

Hrnek datlí nebo pokud nemáš mixér, použij tekuté sladidlo typu med

2 vejce (může to být i bez nich, jen bude možná potřeba trochu vody)

Špetka soli

Lžička skořice

3 jablka

Lžička skořice nebo pro slaďoušky skořicový cukr

Postup

Rozpeč si troubu na 170 °C. Potřebuješ kuchyňský mixér (takový ten široký). Doporučuji si nakrájet jablka na plátky v kuchyňském mixéru, ale pokud ho nemáš, nezbude ti nic víc než je nakrájet nožíkem.

Nejdřív rozmixuješ vločky, pak přidáš sypké věci a nakonec datle. Pokud máš tvrdé datle, doporučuji je předem namočit. Případně přidáš vodu nebo ovesné vločky, aby těsto nebylo ani moc lepivé ani nedržící dohromady.

Těsto rozválej do protáhlého obdélníčku. Doporučuji dát z obou stran potravinové folie, aby se nepřilepilo k válečku nebo podložce. Na těsto pokládej nakrájená jablka, které posyp skořicí. Začni pomalu ohrnovat delší okraj, opravdu pomalu a postupně. Zarolované těsto nakrájej na cca 4-5 cm velké šneky, které poskládáš do pekáčku (pro lepší fotogeničnost do kulatého pekáčku). Peč cca 25 min nebo dokud nezačnou šneci vonět.

Pro fajnšmekry, kteří nehoní kalorie, radím dát na hotové šneky plátky másla.

Budu moc ráda za každý komentář nebo zprávu, jak vám šneci chutnali.

2 thoughts on “Skořicoví šneci s jablky

  1. Ahoj Anežko, tvoje šnečky jsem ještě nezkoušela, ale mám to v plánu! Dneska jsem ale poprvé zkoušela jiné, “nezdravé”, a chci ti moc poděkovat za tip s potravinovou folií, fakt se to šiklo! B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back To Top